Úvod ke Španělsku

08.07.2013 13:49

Jsme malá skupina přátel, kteří se rozhodli opustit malý český rybníček a zkusit velkou vodu o kus dál.

Ve Španělsku.

A my jsme zvolili oblast Costa Blanca, čili Bílé Pobřeží, na jih od velkého přístavu Alicante, kde je také letiště.

Známé pobřeží Costa Brava leží severně a Čechům je určitě známější. Tam jsme nechtěli.

Ze dvou důvodů:

  1. v zimě tam není dostatečně teplo a při několika návštěvách tamních lokalit jsme zažili dosti znečištěnou vodu díky proudům z velkých přístavů.  A to bylo již před 15 lety! Možná se to již zlepšilo ale my jsme nechtěli riskovat.
  2. Lákalo nás teplo na Costa Blanca.

Jižněji je sice další známá pláž a lokalita Costa del Sol, Slunečné pobřeží, ale odradilo nás vyprávění těch, kteří to tam zažili na vlastní kůži:

  • v zimě jsou zde studené proudy z Gibraltaru a moře se dosti ochladí 
  • v létě je zde zase horko na padnutí, kdy je problém vydržet odpoledne na pláži u moře.

Takže zvítězila Costa Blanca, kde má být krásné teplo a snesitelně celý rok, modrá obloha a 320 slunečných dnů do roka. Poté co  letos v České republice odborníci počítali od začátku letošního roku sluneční svit nikoliv na dny ale na hodiny, ( nebo snad minuty?) bylo rozhodnuto! Navíc k tomu připočtěte letošní ošklivou zima, bílé velikonoce, dlouhou topnou sezonu, věčně zledovatělé silnice, smog a tmavou oblohu, a není nad čím váhat.

 

 

Navíc kousek na jih od Alicante u dalšího pobřežního města Torrevieja jsou dvě velká solná jezera a toto místo bylo vyhlášeno Světovou zdravotnickou organizací za jedno z nejzdravějších míst na světě zvláště pro lidi s dýchacími problémy.

Takže my jakožto kuřáci a astmatici žijící celý život ve smogu severní Moravy jsme se těšili, že se konečně pořádně nadechneme. A sluneční svit nebudeme počítat na hodiny.

 

Vybaveni pár znalostmi z internetu a dobrodružným duchem odjeli jsme tedy do Španělska a koupili tady – zatím – menší nemovitost a začínáme prozkoumávat a poznávat zdejší život na vlastní kůži.

 

Chtěli bychom Vás pobavit ale možná také inspirovat….

Proč Španělsko?

Tak předně ceny nemovitostí jsou nesrovnatelně nižší než např. v naší oblíbené Itálii a navíc výběr je nesmírný. Máme rádi teplo a moře a subtropické středomořské klíma, takže bylo rozhodnuto. A proč stále jen jezdit s cestovkami a utrácet peníze za hotely či pronájmy když můžeme mít něco vlastního? Samozřejmě chce to kapitál. Tak od milionu a půl, abyste koupili něco pěkného.

 

Máte-li víc, tím lépe pro vás, vybíráte pak z větší množiny i docela luxusních nemovitostí!